Η πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου Playback στη χώρα, η ομάδα Playback Ψ, επιστρέφει για έναν μικρό κύκλο παραστάσεων στο χώρο του «Παλμού». Για τους μη γνώστες, ας σημειώσουμε πως το θέατρο Playback ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική δίνοντας φωνή σε ιστορίες ανθρώπων που δε μπορούσαν να ακουστούν. Έκτοτε, ομάδες θεάτρου Playback υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δημιουργία φεστιβάλ θεάτρου Playback, στα οποία ομάδες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται και ανταλλάσσουν ιστορίες, μεθόδους και τεχνικές, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία.
Πώς θα σου φαινόταν να δεις μια δική σου ιστορία επί σκηνής; Ποιος από τους ηθοποιούς θα έπαιζε τον εαυτό σου αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα της αφήγησής σου; Στη σκηνή του θεάτρου της ομάδας Playback Ψ αναβιώνουν ιστορίες δώδεκα και πλέον χρόνια. Οι ηθοποιοί καλούνται να αναπαραστήσουν, στη στιγμή, πρόσωπα και συναισθήματα ιστοριών των αφηγητών, συχνά υποδυόμενοι όχι μόνο ανθρώπους αλλά και αντικείμενα ανάλογα με το τι εξυπηρετεί την κάθε ιστορία. Οι μουσικοί της ομάδας αυτοσχεδιάζουν σε πλήκτρα και κρουστά, ενώ ο φωτιστής ανεβοκατεβάζει εντάσεις στους προβολείς και δίνει χρώμα στις ιστορίες. Εξυπακούεται λοιπόν πως κάθε βραδιά είναι διαφορετική, αλλά το ίδιο μαγική…
Κι αν κάποιος δε θέλει να μιλήσει; Αν κανείς δε θέλει να μοιραστεί μια ιστορία; Στο θέατρο Playback ο θεατής προσέρχεται χωρίς να είναι απαραίτητο πως θα μοιραστεί ο ίδιος μια δική του ιστορία. Όμως η πολυετής εμπειρία πια διδάσκει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια στιγμή, κατά την οποία κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές ο συντονιστής, ο άνθρωπος που αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ηθοποιών και θεατών, δίνει προτεραιότητα ανάλογα με τη χρονική στιγμή που χέρια απ’ τις κερκίδες των θεατών υψώνονται και που θέλουν να διηγηθούν κάτι απ’ τη ζωή τους. Μήπως εσύ έχεις την επόμενη ιστορία;
Η φετινή ομάδα εμφανίζεται πιο πειραματική. Δοκιμάζει και υιοθετεί νέες «φόρμες αναπαράστασης» των ιστορίων, όπως είναι η Αμπιγιέζ ή τα Στιγμιότυπα. Το ίδιο δημιουργική εμφανίζεται και στον ήχο, καθώς δύο μουσικοί αναλαμβάνουν να ντύσουν τις ιστορίες σας με κρουστά και με τον ηλεκτρονικό ήχο των πλήκτρων, ενώ νέοι συντονιστές επιχειρούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και να προτείνουν την πιο κατάλληλη «φόρμα», τη μορφή δηλαδή που θα δούμε την ιστορία σας να εξελίσσεται επί σκηνής.
Ο τίτλος της παράστασης προέκυψε αυθόρμητα από μια ηθοποιό της ομάδας και αμέσως έγινε αποδεκτή από τα μέλη της. ‘Share’. Όπως «μοιράζομαι». Ένα ρήμα που έρχεται συχνά στα χείλη συντονιστών κι ηθοποιών των ομάδων θεάτρου Playback. Ταυτόχρονα, αποτελεί κι ένα moto στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό και η λεπτομέρεια της αφίσας στο εξώφυλλο του άρθρου περιλαμβάνει το σήμα κατατεθέν της διαδικασίας μοιράσματος μιας ανάρτησης στο διαδίκτυο.
Ξεκινάμε λοιπόν το φετινό εγχείρημα με τους εξής συντελεστές:
Ηθοποιοί (με εναλλασσόμενη σειρά): Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Κατερίνα Webster, Θάλεια Πορτοκάλογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη και η Άρτεμις Χατζηαργυρίου
Μουσικοί: Χρήστος Κανάβης (κρουστά), Αλέξανδρος Μισιρλιάδης (πλήκτρα)
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Συντονίζουν: Λάμπρος Γιώτης (τις Κυριακές) και Χρήστος Θεοχαρόπουλος μαζί με Χριστίνα Φραγκιαδάκη (τις Δευτέρες)
Σχεδιασμός αφίσας: Christianna Evangelia Korre
Φωτογραφίες (πρόβας): Αλεξία Πολυμενοπούλου
Ενιαίο εισιτήριο: 8 €
Στο προσεχές μέλλον η ελληνική ομάδα θα παραστεί σε ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου Playback που διοργανώνεται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας (Απρίλιος 2017). Προς το παρόν σας περιμένουμε στις παραστάσεις μας για να δώσουμε ζωή ή να ανα-βιώσουμε μια δική σας ιστορία…
Share!