Δραματοθεραπευτικές εξερευνήσεις

Posted by

1

Δραματοθεραπευτικές εξερευνήσεις των σωματικών μας διαδρομών μέσα από τέσσερις τέχνες

 

Όλη μέρα, όλη νύχτα, το σώμα εκδηλώνεται, παραδίδεται μαλακό
στη φθορά 
ή αντιστέκεται αιχμηρό σαν μαχαίρι, παίρνει χρώμα ή το χάνει.
Το πλάσμα μέσα του μπορεί να ατενίζει μόνο μέσα από το τζάμι,
άλλοτε κηλιδωμένο, άλλοτε ροδαλό. Δεν μπορεί ούτε μια στιγμή να διαχωριστεί
απ’το κορμί του. Ο κόσμος γράφει πάντα για τα πεπραγμένα του νού, τις σκέψεις που
του έρχονται, τα ευγενικά του σχέδια, για το πώς ο νούς έχει εκπολιτίσει το σύμπαν.
Το τοποθετούν στον πύργο του φιλοσόφου αγνοώντας το σώμα…
Βιρτζίνια Γούλφ

Ένας κύκλος βιωματικών εργαστηρίων ξεκινά στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», ένα ταξίδι σωματικών διαδρομών,  με σταθμούς του τέσσερις τέχνες (το Θέατρο, τη Φωτογραφία, το Χορό και τη Ζωγραφική) και οδηγό του, την Δραματοθεραπεία. Σκοπός του κάθε εργαστηρίου είναι  να εξερευνήσει και να αναδείξει τη δυναμική των πολλαπλών μορφών τέχνης και τον τρόπο που αυτές επιδρούν πάνω στο σώμα μας. Πληροφορίες που είναι από παλιά γραμμένες στα σώματά μας, συντελούν στην αυτογνωσία και στην τόνωση της αυτοπεποίθησής μας. Το σώμα πιστεύουμε ότι είναι ένα κομμάτι της ύπαρξής μας, λέμε: «έχω ένα σώμα» ή ταυτίζουμε τον εαυτό μας μ’αυτό, λέμε: «είμαι ένα σώμα». Παράλληλα, το σώμα αποτελεί τη μορφή με την οποία συμμετέχουμε στις κοινωνικές σχέσεις και συνθέτει την ιδιαιτερότητα του καθενός. Σ’αυτό το ταξίδι, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με βιωματικές δράσεις και δραματοθεραπευτικές τεχνικές, διερευνώντας το σώμα και την πολυπλοκότητά του μέσα από μια δημιουργική και ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017 / 12:00 – 16:00
1ος  ΣΤΑΘΜΟΣ – ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΩΜΑ

2Το θέατρο από μόνο του είναι ευθύς εξαρχής σωματικό. Ένας από τους κύριους παράγοντες δημιουργίας του είναι ο ηθοποιός και το σώμα του. Από το σώμα του ηθοποιού πηγάζουν οι εντάσεις, οι υπογραμμίσεις, οι υπονοήσεις, οι αποστασιοποιήσεις, οι συγκινήσεις, αυτά που θέλει να πεί ο σκηνοθέτης. Ο Αρτώ υποστήριζε ότι το θέατρο πρέπει να δημιουργήσει μια γλώσσα «εν χορώ», ένα θέατρο το οποίο θα πλάσει ένα μεταφυσικό λεξιλόγιο, της χειρονομίας και της έκφρασης, ένα θέατρο που θα έχει ως κεφαλή του το σώμα, την κίνηση και την χειρονομία. Το σώμα είναι αυτό που κατέχουμε και δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν άλλον παρά μόνο σ’εμάς και εμείς με την βοήθεια της τέχνης και μέσα από την Δραματοθεραπεία, μπορούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του, το κάλλος του, τις δυνάμεις του, ακόμα και τις κακουχίες του. Το σώμα μας έχει δύναμη και έκφραση και μαζί θα την επεξεργαστούμε και θα την αναδείξουμε.


Κυριακή 14 Μαΐου 2017 / 12:00 – 16:00

2ος ΣΤΑΘΜΟΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

3Γιατί φωτογραφίζουμε; Γιατί κοιτάζουμε φωτογραφίες; Τι κοιτάζουμε σ’αυτές; Πως τις αντιλαμβανόμαστε σωματικά και πως μας επηρεάζουν συναισθηματικά; Που εστιάζει ο φακός και γιατί; Οι φωτογραφίες ζητούν κάτι από εμάς; Μήπως ζητούν να μας γοητεύσουν ή μήπως να μας προκαλέσουν; Μας υπόσχονται πως θα μας δείξουν τα πάντα αλλά ταυτόχρονα μας κρύβουν πράγματα. Μαζί θα διερευνήσουμε τα ερωτήματα αυτά και άλλα ακόμα. Η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος μέσω της φωτογραφίας θα είναι ο οδηγός μας.

 

Κυριακή 21 Μαΐου 2017 / 12:00 – 16:00
3ος ΣΤΑΘΜΟΣ – ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

4Το ανθρώπινο σώμα άλλες φορές εκθειάζεται μέσα απ’την ζωγραφική, άλλες παραμορφώνεται, άλλοτε ωραιοποιείται και άλλοτε αποτυπώνεται ρεαλιστικά. Οι φωτοσκιάσεις, τα ζωντανά χρώματα, οι αδρές πινελιές, η σύνθεση γίνονται τα εργαλεία των ζωγράφων. Η έκφραση των ιδεών γίνεται μέσω των σχημάτων εκεί που τα μάτια της ψυχής και της φαντασίας θα συναντήσουν το σώμα ως αντάξιο σύντροφό τους και η Δραματοθεραπεία θα «ζωγραφίσει» την έκφρασή τους.

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2017 / 12:00 – 16:00
4ος ΣΤΑΘΜΟΣ – ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ & ΧΟΡΕΥΕΙ

5Ο Καβάφης έλεγε πως όταν χορεύεις το σώμα σου γράφει στη γή αυτό που θέλει να πεί η ψυχή σου. Άραγε υπάρχει μια εσωτερική κινητήρια δύναμη που να ωθεί το σώμα στον χορό; Το μυαλό μας ζητάει να χορέψει; Το σώμα μας ζητάει να χορέψει; Έχουμε σκεφτεί τι εκφράζουμε όταν χορεύουμε; Νιώθουμε ασφαλείς; Βρίσκουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε; Είναι άραγε ο χορός ένας απόλυτα φυσικός τρόπος για να οδηγήσει κανείς την ψυχή του σε μια έκσταση; Ο χορός θεωρείται γλώσσα. Μια γλώσσα που μιλάει το σώμα μας για να επικοινωνήσει με άλλα σώματα. Είναι η γλώσσα του συναισθήματος και μέσα απ’αυτή τη γλώσσα το σώμα μπορεί να μιλήσει τις ανάγκες, τα αισθήματα και τα πάθη του. Μέσα απ’αυτήν την γλώσσα θα μιλήσουμε και μείς.

 

 

Τόπος εργαστηρίων:
Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης & Θεραπείας «Παλμός»
Υπεύθυνος: Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής
Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά, 6ος όροφος

Συντονισμός εργαστηρίων:
Ιωάννα Αυγερινού, Ηθοποιός – Δραματοθεραπεύτρια
Καλλιβωκά Μαρία, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια

Ημερομηνίες & ώρες:
7 Μαΐου 2017, 14 Μαΐου 2017, 21 Μαΐου 2017 & 28 Μαΐου 2017 / 12:00-16:00 μ.μ. 

Κόστος εργαστηρίων: 30 ευρώ ανά εργαστήριο (4 ώρες)
                                   100 ευρώ για συμμετοχή σε όλα τα προγραμματισμένα 
                                    εργαστήρια (16 ώρες)

Τα εργαστήρια  θα πργματοποιηθούν με ελάχιστο αριθμό 5 ατόμων.
Διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων: Συμμετοχή 20€ προκαταβολή έως 30 Απριλίου 2017.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ.:
6932 771170 & 6947 946546
email: dramatherapyworkshops@gmail.com

Βιογραφικά στοιχεία:
Η Ιωάννα Αυγερινού είναι ηθοποιός (Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολλος Κούν», Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών). Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στα εξής θέατρα: Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Ανοιχτό Θέατρο, Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και Βόλου κ.α. Ως Δραματοθεραπεύτρια στα πλαίσια της εκπαίδευσής της εργάστηκε δραματοθεραπευτικά σε ψυχιατρικά πλαίσια και κέντρα απεξάρτησης με πληθυσμούς με ψυχωσική συνδρομή, εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και γονείς τοξικοεξαρτημένων. Επίσης συντονίζει βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας. Συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας της ΕΔΠΕ ως συν-συντονίστρια βιωματικού εργαστηρίου και ως συν-συντονίστρια βιωματικής ομάδας εργασίας.

Η Μαρία Καλλιβωκά είναι Ψυχολόγος (Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος – Deree), Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργανωσιακή & Κοινωνική Ψυχολογία ( LSE). Τα τελευταία 7 χρόνια εργάζεται σε δομές ψυχικής υγείας (Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων, Ιατρική Παρέμβαση, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. Έδρα) και σε κινητές μονάδες υποστήριξης προσφύγων (International Medical Corps, SolidarityNow). Στα πλαίσια της εκπαίδευσης της, εργάστηκε δραματοθεραπευτικά σε ψυχιατρικά πλαίσια και κέντρα απεξάρτησης (Οικοτροφείο Εστία Ηπιόνη αμκε, ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΑΛΦΑ, Κ.Ψ.Υ. Ζωγράφου). Εργάζεται και συντονίζει ομάδα Δραματοθεραπείας στην Εταιρεία Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (Υπεύθυνος: Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής). Συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας της Ε.Δ.Π.Ε. (Διάλεξη: Δραματοθεραπεία μέσα από την «Τρικυμία» του Shakespeare).