Playback Ψ – Βιογραφικά Συντελεστών

Λάμπρος Γιώτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική. Παράλληλα, σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ένα διάστημα ως ηθοποιός. Τη δεκαετία του 1990 εφάρμοσε μεθόδους θεατρικής έκφρασης και δραματοποίησης για θεραπευτικούς σκοπούς σε ψυχιατρικά πλαίσια στην Ελλάδα (Νοσοκομείο Ημέρας Αιγινήτειου, Κ.Θ. Λέρου, 18 άνω Ψ.Ν.Α.) και το Λονδίνο (Θεραπευτικές Κοινότητες για άστεγα άτομα με εξαρτήσεις και ψυχωσικές διαταραχές). Μελέτησε ειδικά την επίδραση της θεατρικής παράστασης στην επικοινωνία ατόμων με σχιζοφρένεια (Ph.D., University of Hertfordshire, 2002). Στο Λονδίνο εκπαιδεύτηκε ως Δραματοθεραπευτής (PGDip) και μαθήτευσε σε μορφές θεραπευτικού θεάτρου (ψυχόδραμα, θέατρο playback), θεάτρου επινόησης (devised), σωματικού θεάτρου, αφήγησης και αυτοσχεδιασμού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχίατρος και συνεργάστηκε με το Κ.Ψ.Υ. Ζωγράφου, το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αντιμετώπισης. Διδάσκει σε εκπαιδεύσεις Δραματοθεραπείας, Χοροθεραπείας και Δραματικής Σχολής, είναι μέλος της Ε.Δ.Π.Ε. και Επόπτης Δραματοθεραπευτών. Το 2005 ιδρύει την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», στο πλαίσιο της οποίας συνθέτει την ομάδα «Playback Ψ», την πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου playback στην Ελλάδα. Μαθητεύει στο θέατρο playback στη Νέα Υόρκη κοντά στους ιδρυτές του, Jonathan Fox και Jo Salas και εξελίσσεται σε πιστοποιημένο εκπαιδευτή του είδους (Accredited Trainer, Center for Playback Theatre, N.Y.). Ακόμη, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις επινόησης και θεατρικά έργα.

Νίκος Θεοχαρόπουλος

Γεννήθηκε στη Λαμία τον Ιούνιο του 1976. Έχει σπουδάσει στη Σχολή Ικάρων στο Τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών (1999) και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (2010). Με το θεατρικό φωτισμό ξεκίνησε να ασχολείται από το 2007, ως μέλος της θεατρικής ομάδας Μύγα μες το γάλα. Από το 2016 είναι ο βασικός φωτιστής του Playback Ψ, ενώ έλαβε μέρος και στην περιοδεία της αρχαίας τραγωδίας των Ικέτιδων, μια παραγωγή του Παλμού (σκην: Λάμπρος Γιώτης).

Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2002) και της Δραματικής Σχολής Ίασμος-Βασίλης Διαμαντόπουλος (2005), με μεταπτυχιακά στη «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» (ΤΘΣ Ναυπλίου), υποψήφιος διδάκτωρ του Παν/μιου Πελοποννήσου. Έχει διδάξει Ιστορία Θεάτρου στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου και από το 2002 διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε σχολεία της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετέχει από το 2005 στην ομάδα Playback Ψ (σκην: Λάμπρος Γιώτης) και σε θεατρικές παραστάσεις των ομάδων Οίστρος, Μικροί Πυροτέχνες και Μύγα μες στο γάλα. Παράλληλα, έχει κάνει σπικάζ (Hit Factory), ενώ από το 2013 διδάσκει θέατρο στο εργαστήρι του Παλμού κι από το 2017 στη σχολή χορού Gratia Artis. Αποτελεί μέλος της Refraim Team, η οποία εφαρμόζει θεατρικές τεχνικές στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Μαργαρίτα Καστρινού

Ηθοποιός, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά, του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και του ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Διά Βίου Μάθηση» του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Οίστρος (2010), στο πλαίσιο της οποίας έχει σκηνοθετήσει, μεταφράσει θεατρικά έργα και εργαστεί ως ηθοποιός. Από το 2009 είναι μέλος της ομάδας αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Playback Ψ με την οποία έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου Playback που έχουν λάβει χώρα σε θεατρικές σκηνές, σε εκπαιδευτικά πλαίσια, σε πλαίσια ψυχικής υγείας, σε συνέδρια και φεστιβάλ. Παράλληλα, εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σχεδιάζει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και δουλεύει ως εμψυχώτρια θεάτρου και εκπαιδεύτρια ομάδων ενηλίκων και υπερηλίκων.

Βέρα Λάρδη

Σπούδασε Θέατρο και Ιστορία Τέχνης στο Wolverhampton University της Αγγλίας, Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Ομαδική Ψυχοθεραπεία και Ψυχόδραμα στο Κέντρο Ψυχοδραματικών Συναντήσεων Αθηνών και Θέατρο Playback στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός». Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α. Είναι μέλος της ομάδας Playback Ψ από το 2004. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με άτομα και ομάδες. Διδάσκει εφαρμοσμένο θέατρο και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην δημιουργία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη κοινότητα. Πιστεύει στο θέατρο ως μέσο έκφρασης, ανάρρωσης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και σύνδεσης των ανθρώπων.

Μαρία Μαραγκοπούλου

Η Μαρία Μαραγκοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια με 15ετή κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία σε χώρους θεραπείας, πρόληψης και εκπαίδευσης (ομιλίες, εργαστήρια, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια και δημοσιεύσεις άρθρων – ανακοινώσεων -εργασιών). Είναι Κοινωνική Λειτουργός, Επόπτρια Θεραπευτών με την μέθοδο της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Κλινική Εκφραστική Θεραπεύτρια και αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος της ΕΛΕΣΥΘ και του ΣΚΛΕ. Μετεκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Είναι ηθοποιός Playback, μέλος της ομάδας Θεάτρου Playback Ψ την τελευταία επταετία και ασχολείται επισταμένα με το χορό, το σωματικό θέατρο και την τέχνη την τελευταία δεκαετία.

Αλέξανδρος Μισιρλιάδης

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και άρχισε να παίζει μελωδίες στο αρμόνιο της μαμάς του στα δώδεκα του. Πολύ αργότερα και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα 12 χρόνων, λόγω δημιουργίας οικογένειας και επαγγελματικής στοχοπροσήλωσης ξαναπιάνει τα πλήκτρα για ροκ, μπλουζ, γκαράζ-πανκ και λοιπές φόρμες. Βιοπορίζεται ως τεχνικός ανακαινίσεων σε ξυλουργικές και άλλες εφαρμογές. Συμμετέχει σε ροκ μπάντες με δισκογραφία, τα τελευταία χρόνια ως βασικό μέλος των 7-Odds. Το 2017 συναντιέται με τους playback Ψ και από τότε αποτελεί τον βασικό μουσικό των αυτοσχεδιασμών της ομάδας.

Δημήτρης Μπέγιογλου

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημιου Αθηνων και από το Πανεπιστημιο Paris 8 ως Κλινικός Ψυχολόγος και μετέπειτα Ψυχοθεραπευτής ομάδων. Έκανε επίσης πολυετείς σπουδές ως ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής. Μέλος της ομάδας Playback Ψ από την ίδρυσή της το 2004, απέκτησε το πιστοποιημένο διεθνώς δίπλωμα του εκπαιδευτή Θεάτρου Playback το 2018. Μέσα από τα ταξίδια του στον κόσμο και την πολυδιάστατη επαγγελματική του εμπειρία συνειδητοποίησε ότι όλοι οι άνθρωποι αποτελούμε κομμάτια μιας κοινής ιστορίας.

Ονούφριος Ντοβλέτης

.

Μάγδα Τσαγκαράκη

Γεννήθηκε στη Ρουμανία όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Το 1997 ήρθε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης (ΤΕΙ Αθήνας). Από τότε, εργάζεται ως interior designer και σκηνογράφος. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επικεντρώνεται στις παραστάσεις και τις παραγωγές κοινωνικού θεάτρου και ντοκιμαντέρ, οπού έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργώντας τα σκηνικά. Έχει μια διαρκή συνεργασία με το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας ως καλλιτεχνικός συνεργάτης των Σεμιναρίων Δημιουργικότητας και Αυτογνωσίας. Συμμετέχει ως καλλιτέχνης-performer στην ομάδα θεάτρου Playback «Ψ».

Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι μητέρα ενός παιδιού. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας, B.Sc. (Hons) από το Canterbury Christ Church University. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και θεραπεία οικογένειας και ζεύγους, στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας “ΣΚΕΨΥΣ» και στη Δραματοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας μέσω θεάτρου «ΑΙΩΝ». Έχει επίσης αποφοιτήσει από το “Θέατρο Τέχνης, Καρόλου Κούν”. Έχει δουλέψει στο θέατρο και στον κινηματογράφο και είναι μέλος της ομάδας Playback Ψ, από την ίδρυσή της το 2004 έως τώρα, ως ηθοποιός και συντονίστρια. Διοργανώνει σεμινάρια, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις στο θέατρο Playback και τη Δραματοθεραπεία και βιωματικές επιμορφώσεις ενηλίκων μέσω θεατρικών τεχνικών και συμμετοχικού θεάτρου. Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά και συμβουλευτικά σε ατομικές συνεδρίες με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, καθώς και με ομάδες.

Άρτεμις Χατζηαργυρίου

Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και ασχολείται με παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού αλλά και γενικότερα στο χώρο της ειδικής αγωγής. Το 2012 ξεκίνησε να ασχολείται με το Θέατρο playback στο χώρο έκφρασης και θεραπείας Παλμός, όπου και έλαβε τριετή εκπαίδευση. Έκτοτε, αποτελεί μέλος της ομάδας «Playback Ψ» και έχει λάβει μέρος σε πληθώρα παραστάσεων εντός και εκτός Αθηνών. Το 2016 συμμετείχε με την ομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Θέατρο Playback που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη.

Κατερίνα Webster

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηθοποιός (Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο θέατρο στην εκπαίδευση (Drama in Education, Middlesex University). Ασχολείται επαγγελματικά ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής IGCSE και IB. Ήταν Ιδρυτικό μέλος και εμψυχωτής της Ομάδας Acting Up (θεατρικό παιχνίδι στα αγγλικά). Παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια (National Theatre Drama Teachers Conferences, ISTA IB Workshops, Dark Clown Workshop- Peta Lily, Seminar with the Theatre de Complicite, Instructors Clive Mendus and K. Philipoglou, Αρχαίο Δράμα – Μ. Βολανάκης). Με το «Playback Ψ» είναι από το 2014 και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές,  θεραπευτικά πλαίσια, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς.

Η ομάδα θεάτρου Playback Ψ συστάθηκε τον Οκτώβριο 2004 από επαγγελματίες στους χώρους της ψυχικής υγείας και των τεχνών. Η τωρινή σύνθεση της ομάδας (αλφαβητικά):

Γιώτης Λάμπρος | ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής Ph.D., σκηνοθέτης, accredited playback trainer
Θεοχαρόπουλος Νίκος | φωτιστής

Θεοχαρόπουλος Χρήστος | ηθοποιός, θεατρολόγος
Καστρινού Μαργαρίτα | ηθοποιός, θεατρολόγος
Λάρδη Βέρα | ηθοποιός, θεατρολόγος
Μαραγκοπούλου Μαρία | κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια
Μισιρλιάδης Αλέξανδρος | μουσικός
Μπασούλης Κωστής | φωτιστής
Μπέγιογλου Δημήτρης | κλινικός ψυχολόγος, ηθοποιός, μουσικός, accredited playback trainer
Ντοβλέτης Ονούφριος | ηθοποιός
Τσαγκαράκη Μάγδα |
εικαστικός
Φραγκιαδάκη Χριστίνα |
ψυχολόγος, συστημική – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια, ηθοποιός

Χατζηαργυρίου Άρτεμις | ψυχολόγος
Webster Κατερίνα | θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός