Σεμινάρια & Εργαστήρια

Βασική εκπαίδευση στο Tele-Playback (εισαγωγή στο διαδικτυακό Θέατρο Playback) | Οκτώβριος 2021

Αυτή η εκπαίδευση σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει το ζωντανό, διαδικτυακό, Θέατρο Playback. Όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν το θέατρο Playback προσαρμόστηκαν, διαμορφώθηκαν, διασκευάστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή στο διαδικτυακό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η μοναδική ατμόσφαιρα, το τελετουργικό, η αισθητική και η ομαδικότητα που χαρακτηρίζει το θέατρο Playback εν γένει. 

Το Θέατρο Playback είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που βασίζεται στις αληθινές ιστορίες της ζωής των θεατών – αφηγητών του και οι οποίες αναπαρίστανται σκηνικά από μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων καλλιτεχνών/performer. Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμό. Η παράσταση δημιουργείται από κοινού με τους καλλιτέχνες και τους θεατές. Κάθε παράσταση Playback είναι μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται. Το Θέατρο Playback συνδυάζει τεχνικές σωματικού θεάτρου μαζί με στοιχεία από το ψυχόδραμα, τη δραματοθεραπεία και το κοινωνικό, ανθρωπιστικό θέατρο. Η Ελληνική Σχολή Θεάτρου Playback, δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» και είναι πιστοποιημένη από το «Κέντρο Θεάτρου Playback» της Νέας Υόρκης (CPT). Η Ελληνική Σχολή Θεάτρου Playback αποτελείται από πολύ έμπειρους επαγγελματίες/εκπαιδευτές στο χώρο της Τέχνης, της Εκπαίδευσης και της Ψυχικής Υγείας. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι μέλη της Θεατρικής ομάδας «Playback Ψ» η οποία ιδρύθηκε το 2004 στην Ελλάδα από τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη, Λάμπρο Γιώτη. 
Η ομάδα Playback Ψ είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Θεάτρου Playback (IPTN).

Περιγραφή των μαθημάτων:
Η Βασική Εκπαίδευση στο Θέατρο Playback αποτελεί το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την εκμάθησή του. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν πρακτική και θα εξοικειωθούν με:
– την ιστορία, μεθοδολογία και δεοντολογία του Θεάτρου Playback
– τις βασικές φόρμες αναπαράστασης 
– την τελετουργία 
– την υποκριτική μέσω κάμερας (αισθητική, στήσιμο κάδρου, χρήση αντικειμένων, κ.ά.)
– τις δεξιότητες αυτοσχεδιασμού 
– την ενεργητική ακρόαση 
– την δυναμική και λειτουργία της ομάδας.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή, διαδικτυακή πρόβα/παράσταση με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πιστοποιημένα διπλώματα από την Ελληνική Σχολή Θεάτρου Playabck και το CPT.
Ο μέγιστος αριθμός απουσιών ανέρχεται σε δύο (2) ημέρες εκπαίδευσης.
Γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα, καλοσωρίζουμε όλους/ες/α που επιθυμούν να συμμετέχουν. Αυτή η εκπαίδευση προτείνεται ιδιαίτερα σε επαγγελματίες/θεραπευτές μέσω εκφραστικών τεχνών, σε ψυχοδραματιστές, δραματοθεραπευτές, σε όσους δουλεύουν στο θέατρο στην εκπαίδευση, σε συντονιστές ομάδων, ηθοποιούς ή φοιτητές δραματικών σχολών, και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για το συμμετοχικό, διαδραστικό θέατρο. Δεν απαιτείται καμμία προηγούμενη εμπειρία στην Υποκριτική. 
Πληροφορίες στο email: greekspt@gmail.com
Γλώσσα εκπαίδευσης: Αγγλικά. 
Τεχνικός εξοπλισμός/συνθήκες: σταθερός υπολογιστής ή laptop, ίντερνετ, ιδιωτικότητα. 
Τα μαθήματα θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα Zoom. 
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15. 

Ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίου:
2-3, 9-10, 16-17, 23-24 Οκτωβρίου 2021
Ώρα : 10:00-14:00  (Ζώνη Κεντρικής Ευρώπης )

Κόστος:
Προσφορά  εγγραφής (μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2021): 200€
Κανονική εγγραφή (μετά τις 12 Σεπτεμβρίου 2021): 260€

Πληροφορίες πληρωμών:
ALPHABANK
IBAN: GR9201404410441002002003916
BIC: CRBAGRAA
Παλμός, Εταιρία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας. 

* Παρακαλούμε προσθέστε «tele-playback” και το όνομά σας στις σημειώσεις. 

Βιογραφικά εκπαιδευτών 
Ο Δημήτρης Μπέγιογλου είναι κλινικός ψυχολόγος, ηθοποιός, τραγουδοποιός και πιστοποιημένος εκπαιδευτής του θεάτρου Playback. Σπούδασε στην Αθήνα, το Παρίσι και το Ταλίν. Είναι ιδρυτής του Κέντρου Αποχής και Επαναβίωσης και συνιδρυτής της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback. Μέσα από την εμπειρία 25 ετών στην ψυχοθεραπεία, το θέατρο και την εκπαίδευση στην Ελλάδα και διεθνώς, φέρνει διαρκώς κοντά ανθρώπους διαφορετικούς, και ονειρεύεται να συντάξει μία και μοναδική ανθρώπινη ιστορία φτιαγμένη από όλες όσες έχουν ακουστεί έως τώρα. 

Η Βέρα Λάρδη είναι ψυχοθεραπεύτρια ψυχοδράματος εκπαιδεύτρια ενηλίκων και ηθοποιός. Εκπαιδεύτηκε στο θέατρο Playback στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» και έγινε μέλος την ομάδας Playback Ψ το 2004. Είναι δημιουργός του επαγγελματικού δικτύου Art in Perspective και συνιδρύτρια της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback. Εργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια εφαρμοσμένου θεάτρου και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. 

Βασική εκπαίδευση Θεάτρου Playback (Core Training) | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2020

Θα διεξαχθεί σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, δηλαδή οκτώ τετράωρες συναντήσεις (14:00-18:00) και  απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με αυτό το αυτογνωστικό θεατρικό μέσο, χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στο Θέατρο Playback.
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
3/10, 4/10, 17/10, 18/10, 31/10, 01/11, 14/11, 15/11

Διδάσκονται: τεχνικές αναπαράστασης Playback, σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός με κίνηση, φωνή και λόγο, θεατρική συμβολοποίηση, μυθοπλασία και αφήγηση, δόμηση και αποδόμηση μιας ιστορίας, δυναμική ομάδας, διεργασία ειδικών θεματικών κ.ά.

Απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με αυτό το αυτογνωστικό θεατρικό μέσο που αποτελεί ένα χρήσιμο θεατρικό εργαλείο για την ακρόαση στο θέατρο, την πρόβα, τη δουλειά σε ομάδα, τα θεραπευτικά πλαίσια, την εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στο Θέατρο Playback.

Διδάσκουν μέλη της ομάδας Θεάτρου Playback Ψ
Κόστος: 90€ μηνιαίως (180€ συνολικά)

Πληροφορίες | Ε: greekspt@gmail.com T: 6974668689

Πρακτική εξέλιξη στο Θέατρο Playback (Training skills) | Οκτώβριος – Ιούνιος 2020

Η εκπαίδευση συνεχίζεται κάθε Πέμπτη 18:00-21:00 από 01/10/2020, έως 24/06/2021 και αφορά άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Core training και το Intermediate level στο Greek School of Playback Theatre ή σε κάποια άλλη πιστοποιημένη σχολή.

Κόστος: 90 € μηνιαίως
Πληροφορίες | Ε: greekspt@gmail.com T: 6974668689

Εμβάθυνση στο Θέατρο Playback (Advanced Level) | Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

Εκπαίδευση για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Core training, το Intermediate και το Training skills στο Greek School of Playback Theatre ή σε κάποια άλλη πιστοποιημένη σχολή.
Θα διεξαχθεί το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021.

Κόστος: 140€ μηνιαίως.
Πληροφορίες | Ε: greekspt@gmail.com T: 6974668689

Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης δίδεται βεβαίωση σπουδών από το GSPT και το Center of Playback Theatre ΝΥ.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Γνωριμία με το Θέατρο Playback | Σεπτέμβριος 2019

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ο Ben Rivers στην Αθήνα (2015)