Η ομάδα Playback Ψ στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου Playback

Posted by

H ελληνική Ομάδα Θεάτρου “Playback Ψ” ανάμεσα σε 400 συνέδρους από 43 χώρες στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για τον εορτασμό της διαφορετικότητας στην πόλη Bengaluru της Ινδίας (04-08.12.2019) με την παράσταση «Fighting Stigma – Stories Of Oppression and Empowerment».

«Βγαίνω από το σπίτι μου το βράδυ και φοβάμαι, σκέφτομαι τι μπορεί να μου συμβεί, αν θα ξαναγυρίσω χωρίς να έχω κακοποιηθεί ή βιαστεί, όπως έχει συμβεί σε κοπέλες της ηλικίας μου», αφηγείται μια νεαρή Ινδή μπροστά σε ένα κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου, διαφόρων ηλικιών και φύλων. Η αφήγησή της αναπαρίσταται στη σκηνή από τους ηθοποιούς και τον μουσικό της ελληνικής ομάδας Θεάτρου «Playback Ψ», με την θεατρική φόρμα «Φώς και σκιά». Μια ηθοποιός εκφράζει στη σκηνή τις σκέψεις της αφηγήτριας, ενώ ακούμε τη φωνή ενός άλλου ηθοποιού ακριβώς πίσω της να εκφράζει την αγωνία της. Το κοινό παρακολουθεί με ένταση και χειροκροτεί την τόλμη τόσο της δήλωσης όσο και της σκηνικής της αναπαράστασης. Βρισκόμαστε στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Θεάτρου Playback για τον εορτασμό της διαφορετικότητας (“Celebrating Diversity”), που έλαβε χώρα στην Ινδία, στην πόλη Bengaluru, 4-8 Δεκεμβρίου 2019.

Ανάμεσα σε 400 συνέδρους από 43 χώρες, η ομάδα «Playback Ψ» έβαλε τη δική της σφραγίδα, μέσα από θεατρική παράσταση που απέσπασε δυνατές κριτικές και μέσα από εργαστήρια με θέματα όπως τη χρήση του χορικού, το ύφος της υποκριτικής και τον εσωτερικό μονόλογο του ηθοποιού, καταθέτοντας την 15χρονη εμπειρία και αφοσίωσή της στο θεατρικό αυτό είδος. Το είδος αυτό, επινοήθηκε από τον Jonathan Fox και τους συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία 1970, ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο και τίμησε την ομάδα με την παρουσία του στην παράσταση. Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στο συνέδριο – Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Κατερίνα Webster, Αλέξανδρος Μισιρλιάδης – συναναστράφηκαν καλλιτέχνες από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής μεθόδων και τεχνικών στο είδος ενός Θεάτρου Κοινότητας. Άκουσαν αφηγήσεις από ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της ινδικής κοινωνίας, έξω από όποια θρησκευτική κάστα, τους λεγόμενους «ανέγγιχτους», από πολιτικοποιημένους στο φοιτητικό κίνημα του Hong Kong, από transgender άτομα και είδαν αναπαραστάσεις των ιστοριών τους.

Στιγμιότυπο την ελληνικής ομάδας Playback Ψ με τον Jonathan Fox (δεύτερος από αριστερά) ιδρυτή του Θεάτρου Playback. Από αριστερά: Λάμπρος Γιώτης, Κατερίνα Webster, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
Φωτογράφιση: Αλεξία Πολυμενοπούλου