Ικέτιδες (2016)

Αφίσα 'Ικέτιδες' (2016).jpg
Ικέτιδες (2016): Μια παραγωγή της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» | Αφίσα: SUSAMI Creative Agency

Η σημερινή πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος αποτυπώνεται καθημερινά με εικόνες ικεσίας απεγνωσμένων ανθρώπων που ζητούν μια χώρα για να ζήσουν. Ανατρέχοντας σε θεατρικά έργα ανάλογης θεματικής, ώστε να μπορέσουν να εμπεριέξουν την ταραχή του νου και του συναισθήματος που συνδέονται με “το προσφυγικό”, εστιάσαμε στις Ικέτιδες του Αισχύλου, που πραγματεύονται το πανανθρώπινο και προαιώνιο αυτό ζήτημα. Με αυτό το έρεισμα, η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός” επέλεξε να ανεβάσει το έργο αυτό.

1
Στιγμιότυπα από τις πρόβες των Ικέτιδων | Πάνω αριστερά: Γιώργος Τσαγκαράκης, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μοσχονάς, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου,  Ελπίδα Νικολάου | Κάτω: Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Ελπίδα Νικολάου | Δεξιά: Δημήτρης Μοσχονάς, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου | Φωτογραφίες: Αλεξία Πολυμενοπούλου

Στο έργο του Αισχύλου, οι Δαναΐδες «Ικέτιδες», κυνηγημένες από τους Αιγύπτιους εξαδέλφους τους που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία, έρχονται μαζί με τον πατέρα τους Δαναό από την Αφρική, για να ζητήσουν Άσυλο από τον Βασιλιά του Άργους, απ’ όπου κατάγεται η πρόγονός τους Ιώ. Στο έργο περιλαμβάνεται ένας διάλογος, που θυμίζει ένα σύγχρονο πολιτικό “debate” για το Διεθνές Δίκαιο, ανάμεσα στους πρόσφυγες και τον Βασιλιά του Άργους, που θέλει να κρατήσει τις καλές διπλωματικές σχέσεις του με τους Αιγύπτιους και αναθέτει στην Εκκλησία του Δήμου να αποφασίσει. Ο λαός, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες παραχωρεί Άσυλο στις Ικέτιδες, οι οποίες τελικά βρίσκονται προστατευμένες όταν ο αιγυπτιακός στόλος έρχεται να τις πάρει πίσω με τη βία. Το έργο αυτό αποτελεί, μαζί με τους Πέρσες, την αρχή της τραγωδίας, όπως διασώθηκε στις μέρες μας, και βρίσκεται δραματουργικά πολύ κοντά στον αρχαίο διθύραμβο, πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο χορικό, από το οποίο αναδύονται τα διαλογικά μέρη.

2
Στιγμιότυπα από την παράσταση των Ικέτιδων στο Θέατρο Δημαρχείου Μολύβου στις 28/8 | Φωτογραφίες: Αλεξία Πολυμενοπούλου

Στόχος του θεατρικού project του «Παλμού», είναι η παράσταση των Ικέτιδων με άξονα το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα. Η παράσταση, έχοντας ως βάση τη φωνητική και κινητική έκφραση, παίχτηκε από 6 ηθοποιούς που θα σχηματίσουν τον χορό και θα εναλλάσσονται στους ρόλους του έργου.


🎵 ASYLO mix
Μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου |
Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Σόλης Μπαρκής (κρουστά)

Κάστρο Μυτιλήνης 1
Στιγμιότυπο από την παράσταση των Ικέτιδων στο κάστρο Μυτιλήνης στις 29/8 | Φωτογραφίες: Αλεξία Πολυμενοπούλου
222
Στιγμιότυπο από την παράσταση των Ικέτιδων στη Λέρο στις 17/9 | Φωτογραφίες: Αλεξία Πολυμενοπούλου

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία : Λάμπρος Γιώτης
Φωνητική έκφραση και μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου
Χορογραφία: Στέλα Κρούσκα
Σκηνικά – κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μοσχονάς, Ελπίδα Νικολάου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Γιώργος Τσαγκαράκης
Ήχος και φως: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Βοηθοί Παραγωγής: Αλεξία Πολυμενοπούλου, Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Παραγωγή: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»

54353454453453
τιγμιότυπα από τις παραστάσεις στο θέατρο Αγγέλων Βήμα (21-25/9) | Φωτογραφίες: Αλεξία Πολυμενοπούλου

H παράσταση ξεκίνησε την περιοδεία της από τη Χαλκίδα (21/7), στη συνέχεια παίχτηκε στη Λέσβο (Μόλυβος και Κάστρο Μυτιλήνης, 28/8 και 29/8), μετά στη Λέρο (17/9) και κατόπιν στην Αθήνα στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» (21-25/9).

Κριτική στο 'Kallitexnes.gr' (Σεπτέμβριος 2016) - Λεωνίδας Ζέης
Κριτική του Λεωνίδα Ζέη στο kallitexnes.gr (Σεπτέμβριος 2016). Η κριτική υπάρχει στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας, πατώντας εδώ.
Εφημ.Συντακτών,17-9-16
Δημοσίευση της Άντας Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών (Σεπτέμβριος 2016). Η δημοσίευση υπάρχει και στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της Εφημερίδας των Συντακτών, πατώντας εδώ.
Δημοσίευση στα 'Νέα' (Σεπτέμβριος 2016) - Μαριλένα Θεοδωράκου
Δημοσίευση της Μαριλένας Θεοδωράκου στα Νέα (Σεπτέμβριος 2016). Η δημοσίευση υπάρχει και στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο των Νέων, πατώντας εδώ.
Ολυμπία Λεριακά Νέα #1
Ολυμπία Λεριακά Νέα #2

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο σκηνοθέτης της παράστασης Λάμπρος Γιώτης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ2 Αρχαίων Δράμα για το ανέβασμα των Ικέτιδων του Αισχύλου. Η εκπομπή προβλήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017.

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ψηφιακό αρχείο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, πατώντας εδώ.
Ικέτιδες εξώφυλλο προγράμματος
Μπορείτε να περιηγηθείτε στο πρόγραμμα της παράστασης των Ικέτιδων πατώντας εδώ.