Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου ‘Playback Ψ’

Η Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου ‘Playback Ψ’ δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη θεατρική ομάδα Playback Ψ. Η δεύτερη υπάρχει ήδη από το 2004 και αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου Playback στην Ελλάδα. Πίσω στη δεκαετία του ’70 στην Αμερική, ο Jonathan Fox μαζί με τη Jo Salas δημιουργούν το θεατρικό αυτό είδος, στο οποίο δεν υπάρχει κείμενο, αλλά οι θεατές, με τη βοήθεια ενός συντονιστή, αφηγούνται ιστορίες (βιώματα, σκέψεις, κλπ.) και οι υπόλοιποι συντελεστές (ηθοποιοί, φωτιστές, εικαστικοί καλλιτέχνες) τις αναπαριστούν. Αυτή την ιδέα, η οποία είναι κοντά στο ψυχόδραμα και στο θέατρο του Καταπιεσμένου, φέρνει για πρώτη φορά στη χώρα μας ο Λάμπρος Γιώτης και δίνει το όνομα στην ομάδα, συμπληρώνοντας το γράμμα Ψ, το χαρακτηριστικό γράμμα που συμβολίζει την Ψυχολογία και την Ψυχιατρική επιστήμη.

Η Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου ‘Playback Ψ’ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2020 από μέλη της θεατρικής ομάδας Playback Ψ. Μέχρι τότε, όλες οι δράσεις που αφορούσαν τη θεατρική αυτή ομάδα εκκινούσαν από την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός». Σταδιακά, και λόγω της επιτυχούς πορείας της ομάδας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η ομάδα Playback Ψ κλήθηκε να οργανώσει όλο και περισσότερες δράσεις με διαφορετικές απαιτήσεις ως προς το οργανωτικό και εκτελεστικό κομμάτι. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν παραστάσεις Θεάτρου Playback, είτε δια ζώσης στο δικό μας θεατρικό χώρο (Παλμός) ή άλλου, είτε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, την οργάνωση σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, την προσφορά πιστοποιημένης εκπαίδευσης μέσω της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback (GSPT) δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Αρκετές από τις παραπάνω δράσεις, λοιπόν, σταδιακά αρχίζουν να αλλάζουν φορέα και από την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» να μεταφέρονται και να υλοποιούνται μέσω της Εταιρείας Εφαρμοσμένου Θεάτρου «Playback Ψ».