Ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια της κλινικής δουλειάς με θεραπευόμενους (άτομα, ζευγάρια, ομάδες, οικογένειες), καλείται πολύ συχνά να υπερβεί τους όρους και τους περιορισμούς του ‘’λόγου’’ και να αξιοποιήσει πιο συμβολικούς τρόπους στην διερεύνηση, αξιολόγηση και θεραπεία των ανθρώπων.
Προκειμένου να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τα σύμβολα, την αναπαράσταση, το ασυνείδητο υλικό και πολύ συχνά έτσι προσπερνά ‘’εμπόδια’’ ή μηχανισμούς άμυνας και καταφέρνει να αποκαλύψει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δυσκολίες και τις δυνατότητες των προσώπων και των σχέσεων.
Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο Playback, είναι ένα είδος θεάτρου εμψύχωσης που ξεκίνησε από την Αμερική τη δεκαετία του ’70 και αναπτύχθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου την τελευταία εικοσαετία. Συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τεχνικές που προκύπτουν από την δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο. Σε αυτό το είδος, χρησιμοποιούνται θεατρικές φόρμες με τις οποίες οι ηθοποιοί, ο μουσικός και ο φωτιστής, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή-σκηνοθέτη, αναπαριστούν τις ιστορίες που μοιράζεται το κοινό κατά την διάρκεια της παράστασης (μιας και δεν υπάρχει δοσμένο σενάριο-έργο)! Κάθε φορά η παράσταση δημιουργείται εκείνη τη στιγμή, αυτοσχεδιαστικά.
Μετά από 10 και πλέον έτη εκπαίδευσης στο θέατρο Playback και όντας μέλος της ομάδας Playback Ψ που δίνει πάντα έμφαση στην ‘’ψ’’ πλευρά των ιστοριών των ανθρώπων και έπειτα από 25ετή κλινική ψυχοθεραπευτική δουλειά, αυτό που με εμπνέει και με μαγεύει περισσότερο είναι η αξιοποίηση των διαφορετικών δυνατοτήτων, γνώσεων και ‘’εργαλείων’’ που έχω στην φαρέτρα μου. Ως άνθρωπος, θεραπεύτρια και καλλιτέχνης, ερευνώ έτσι τις ‘’συναντήσεις’’ του θεάτρου, της θεραπείας, της εκπαίδευσης και της τέχνης προκειμένου να εμπλουτίσω τους άλλους και εμένα με διευρυμένες οπτικές και καθρεφτίσματα.
Στο εργαστήριο αυτό, θα διερευνήσουμε τους τρόπους και την μεθοδολογία που ένας θεραπευτής μπορεί να αξιοποιήσει από το θέατρο playback στην καθημερινή κλινική θεραπευτική πρακτική.
Πώς ως θεραπευτές θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την σχέση μας με το δράμα, τη
θεραπεία, την έκφραση, το θέατρο και την δημιουργία;
Συντονισμός: Μαρία Μαραγκοπούλου
Ημερομηνία: Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα: 12:00- 15:00
Στον χώρο του Παλμού (Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 6977281822
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Είναι Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια με 25 ετή κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία σε χώρους θεραπείας, πρόληψης και εκπαίδευσης (ομιλίες, εργαστήρια, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια και δημοσιεύσεις άρθρων – ανακοινώσεων -εργασιών). Είναι Κοινωνική Λειτουργός, Επόπτρια Θεραπευτών με την μέθοδο της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, Εκφραστική Θεραπεύτρια μέσω Τεχνών, Jungian Coach και αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι ηθοποιός Playback, μέλος της ομάδας Θεάτρου Playback Ψ την τελευταία δεκαετία και ασχολείται επιστάμενα με το χορό, το σωματικό θέατρο, το τραγούδι και την τέχνη την τελευταία δεκαπενταετία. Μετεκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Είναι μέλος της ΕΛΕΣΥΘ, του ΣΚΛΕ, του Συλλόγου Εκφραστικών Θεραπευτών Τέχνης και Jungian Coach, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Εφαρμοσμένου Θεάτρου Playback Ψ και μέλος του ΔΣ.