Ιστορίες Εκπατρισμού

Posted by
Αγοράστε το δικό σας αντίτυπο πατώντας εδώ.
Όλη η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Από το φθινόπωρο του 2021, η Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου ‘Playback Ψ’ σε συνεργασία με την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας ‘Παλμός’ ξεκίνησε μια θεατρική προσπάθεια, η οποία είχει σκοπό να καταγράψει προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα από Έλληνες που ζουν ή βρέθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους στο εξωτερικό ή έχουν πλέον επιστρέψει στην Ελλάδα, και όλες αυτές τις εμπειρίες να τις ενώσει σε μια εκδοτική αποτύπωση, με μορφή ενός βιβλίου. Το όχημα για αυτή την καταγραφή αποτέλεσε το Θέατρο Playback, το αυτοσχεδιαστικό αυτό είδος που έχει να κάνει με το μοίρασμα ιστοριών των συμμετεχόντων και κατόπιν την άμεση αναπαράστασή τους με ηθοποιούς, εικαστικό, μουσική, φωτισμούς. Η ομάδα Playback Ψ εξασκείται από το 2004 σ’ αυτό το είδος και από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021 δοκίμασε έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων Θεάτρου Playback, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ, τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για τη διεθνή κοινότητα (στα αγγλικά) υπό τους τίτλους ‘Παράθυρα’ και ‘Tiles’ αντίστοιχα.

Η πρώτη αφίσα για τον μεγάλο κύκλο παραστάσεων με τίτλο ‘Ιστορίες Εκπατρισμού’

Όλες αυτές οι παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαδικτυακά και δια ζώσης, και αφορούσαν τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού και τους Έλληνες παλιννοστούντες, καταγράφηκαν, προκειμένου οι ιστορίες των αφηγητών να ενταχθούν στον συλλογικό τόμο των ‘Ιστοριών Εκπατρισμού’. Ήδη, από τις πρώτες παραστάσεις/καταγραφές, οι οποίες διεξήχθησαν για την Κοινότητα Ελλήνων της Ουγγαρίας (3/10/21), την Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης (10/10/21), καθώς και την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (16/10/21) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, είχαμε συλλέξει πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες/βιώματα ανθρώπων που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αναγκάστηκε, σε κάποια κομβική φάση της ζωής του, να βρεθεί μακριά από την πατρίδα.

Στιγμιότυπο οθόνης από την online παράσταση για την Κοινότητα Ελλήνων της Ουγγαρίας (03/10/2021)

Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις για την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (24/10/21) και για την Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης (31/10/21), ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη παράσταση, για τους Έλληνες της Αργεντινής και Λατινικής Αμερικής.

Στιγμιότυπο οθόνης από την online παράσταση για την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (16/10/2021)

Σημειώνουμε πως όλες αυτές οι παραστάσεις έχουν την έγγραφη άδεια της παραχώρησης των δικαιωμάτων των ιστοριών από τους Προέδρους των Κοινοτήτων που απευθυνθήκαμε, προκειμένου αυτές να δημοσιευθούν.

Η πρόταση αυτή των «Ιστοριών Εκπατρισμού» της Εταιρείας Εφαρμοσμένου Θεάτρου ‘Playback Ψ’ επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και με υπερηφάνεια τον Δεκέμβριο του 2021 ετοιμάστηκε ο συλλογικός αυτός τόμος, ο οποίος περιλαμβάνει έντυπη έκδοση 130 σελίδων, αλλά και ψηφιακή έκδοση σε μορφή PDF. Μπορείτε να δείτε τον τρόπο που η έκδοσή μας μπορεί να φτάσει στα χέρια σας, πατώντας εδώ.

Ακολουθεί προεπισκόπιση περιεχομένων και σημειώματος της Βέρας Λάρδη, επιμελήτριας του βιβλίου: