Ιστορίες HD – από την ομάδα Playback Ψ

Posted by
Φωτογραφία: Ιπποκράτης Ναυρίδης

«Παλμός»
Κλεισθένους 3, πλατεία Κοτζιά, 6ος όροφος

Πρεμιέρα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, στις 21.00
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 21:00, από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2021 (διάρκεια παράστασης 90 λεπτά)
Γενική είσοδος: 10€ – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο: 6948709940 (18:00-21:00)

Στο θέατρο playback ο χρόνος διαστέλλεται: συναντάμε ξανά τον εαυτό μας σε ιστορίες από το παρελθόν που αφηγηθήκαμε, παρακολουθούμε τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν πάνω στο δικό μας «τώρα», βλέπουμε στη σκηνή εικόνες που μπορεί να τις ζήσουμε στο μέλλον. Μοιράζουμε ρόλους στους ηθοποιούς από πρόσωπα ή καταστάσεις της ζωής μας. Μετά από 17 χρόνια εμπειρίας διαδραστικών με το κοινό παραστάσεων playback, η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» προχωράει φέτος σε μια ακόμη καινοτομία προσθέτοντας στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό την ψηφιακή τεχνολογία.

Φωτογραφία: Αλεξία Πολυμενοπούλου

Στη διεθνή σκηνή του θεάτρου playback είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η διάδραση θεατρικού αυτοσχεδιασμού με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας «Video Projection Mapping». Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους digital designers για να δημιουργήσει ιδιαίτερες ατμόσφαιρες και να μεταμορφώσει το χώρο μέσα από video προβολές. Τα αντικείμενα αλλάζουν φόρμα και χρώμα, η αντίληψη της προοπτικής και των διαστάσεων του χώρου αλλάζει, η θεατρική εμπειρία εμπλουτίζεται. Η προβολή αυτή, ως ένας ακόμα συντελεστής στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, «συνδιαλέγεται» με τους ηθοποιούς, επηρεάζοντας και εξελίσσοντας τη δράση. Δημιουργώντας υπερβατικές ψηφιακές εικόνες και συναρπαστικά τοπία και με τη βοήθεια ηχητικών εφέ και μουσικής, το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Φωτογραφία: Ιπποκράτης Ναυρίδης

Στο θέατρο playback το «κείμενο» διαμορφώνεται σε κάθε παράσταση, μέσα από όσα θελήσουν οι θεατές να μοιραστούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες: βιώματα, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες. Οι αναπαραστάσεις των αφηγήσεων από τη θεατρική ομάδα, οδηγούν τις ιστορίες από τον προσωπικό δρόμο σε ένα χώρο συλλογικής εμπειρίας των θεατών. Το θεατρικό αυτό είδος ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική και η πρώτη ομάδα από επαγγελματίες καλλιτέχνες στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2004 από τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο – δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη. Έκτοτε, η θεατρική ομάδα «Playback Ψ» αριθμεί πολλές παραστάσεις του είδους σε θεατρικές σκηνές, χώρους ίασης και ψυχικής υγείας, σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες για το θέατρο playback στην Ινδία, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο, την Κύπρο. Από το 2012 ξεκίνησε έναν κύκλο εκπαίδευσης στο θέατρο playback, ανοιχτό για άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το είδος ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους, ενώ από το 2019, μέσω της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback (GSPT) προσφέρει διεθνή πιστοποίηση, ως μία από τις 14 ανάλογες εκπαιδεύσεις παγκοσμίως. Από τον Δεκέμβρη του 2020, μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19, η ομάδα έδωσε διαδικτυακές παραστάσεις θεάτρου playback, τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για τη διεθνή κοινότητα στα αγγλικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο ελληνικής γραφής γι’ αυτό το είδος θεάτρου, με τίτλο «Playback Ψ: Παίζοντας στο Θέατρο τις Ιστορίες του Κόσμου» από τις εκδόσεις iWrite (2021).

Φωτογραφία: Ιπποκράτης Ναυρίδης

Ιστορίες HD – Συντελεστές
Σκηνοθεσία
: Λάμπρος Γιώτης
Συντονίζουν (εναλλάξ): Λάμπρος Γιώτης, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη
Παίζουν (εναλλάξ): Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Δημήτρης Μπέγιογλου, Κατερίνα Webster, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου
Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Horhocea
Projection mapping: Ανέστος Δούκας, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πληροφορίες για Covid-19: Οι παραστάσεις διεξάγονται από πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό και ο χώρος φιλοξενεί μόνο όσους θεατές προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με το ανανεωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται από τις 22/11/2021 έως τις 06/12/2021 και αφορά τις θεατρικές σκηνές. Παρακαλούμε θερμά, μαζί με το παραπάνω αποδεικτικό (επίδειξη στο κινητό ή έγγραφο) να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα.

Φωτογραφία: Αλεξία Πολυμενοπούλου